воскресенье, 4 мая 2014 г.

Театралізована екскурсія-вистава у історико-археологічному музеї–заповіднику «Верхній Салтів» імені В. О. Бабенка.

26 квітня 2014 року спільними силами 3 та 4 курсів кафедри музеєзнавства і пам'яткознавства була проведена театралізована екскурсія-вистава для дітей з обмеженими фізичними можливостями у історико-археологічному музеї–заповіднику «Верхній Салтів» імені В. О. Бабенка. Свято розпочалося об 11 годині. Гостей вітали та запрошували до музею студенти Наталя Тюркеджи, Карина Коротка, Ігор Опришко та Ярослав Ліхолєтов, які представляли жителів різних національностей, що мешкали на території Верхнього Салтова.


Після цього з вітальним словом звернулись  організатори свята – директор музею Любов Письменюк, проректор ХДАК Микола Каністратенко та доцент кафедри музеєзнавства та пам'яткознавства Марія Тортіка, яка і була  одним з головних організаторів цього свята. Через те, що гостей було багато,  було вирішено розділити їх на дві групи  - перша подивиться театралізовану екскурсію-виставу, а для другої групи була проведена екскурсія по стародавньому Хазарському городищу, яку проводили Аксьонов В.С., Ряполов В.М та Тортіка О. О.
Для того, щоб дітям було цікавіше, та щоб вони краще зрозуміли,  яке життя було у давні часи,  у кожному залі музею було показано невеличку сцену з життя тих, хто жив у давнину на території  Верхнього Салтова, занурення в різні історичні епохи. Все розпочалося з першого залу, де був представлений Хазарський період, два майстра – ковалі ( Станіслав та Максим Сологуб) збирають речі, щоб сховатися від набігу половців, у сусідній кімнаті хазарська сім’я теж збирається у схованку, побоюючись нападу половців (Юлія Шевченко,  Дар’я Кєпова та донька викладача Марії Тортіки – Серафіма Тортіка).

Далі відвідувачі перемістилися до зали,  присвяченої етнографії, де вони побачили типову українську сім’ю: донька хоче заміж, а мати з батьком сваряться ( Вероніка Усань, Наталя Тюркеджи та Юрченко Олексій) та відвідали український ярмарок, подивилися на народні промисли, якими завжди славився Верхній Салтів ( Олена Олійник, Макс Гросу, Анна Коляка, Наталія Задєріхіна, Юлія Наконечна, Вознюк Владислав).



Після цього була показана остання сцена у залі, присвяченому Другій світовій війні. Сцена була побудована на підставі історичних джерел, які повідомляють про запеклі бої  біля Верхнього Салтіва. Участь у сцені приймали Новікова Ганна, Макс Гросу, Юрченко Олексій та Максим Сологуб.



Після театралізованої вистави в музеї та екскурсії по городищу для дітей був проведений майстер-клас з виготовлення «ляльки-мотанки» та продемонстровано деякі прийоми самооборони і дзю-до.  Після цього гостей свята пригостили запашним кулішем, який волонтери та викладачі кафедри  музеєзнавства та пам'яткознавства зварили, поки відбувалася вистава. На завершення свята  театр глухонімих показав сцени  - пантоміми  та  талановиті студенти музеєзнавці Наталія Задєрихіна і Ярослав Ліхолєтов виконали декілька пісень.

Після цього всі задоволені та з багатими емоціями після чудово проведеного дня та цікавого свята поїхали до Харкова.
Сподіваємось, що подібні свята будуть відбуватися частіше, вони показують, що відвідування музею можна зробити цікавішим і приємним. Свято ще раз переконало, що наша історія, наше далеке минуле і сьогодення є цікавими для усіх відвідувачів.

Увесь акторський склад разом із проректором академії Миколою Каністратенко.


Автори: Олійник Олена, Юрченко Олексій. 

Комментариев нет:

Отправить комментарий