четверг, 8 октября 2015 г.

Археологічна практика в Ольвії

Склавши всі заліки та іспити, нашій групі потрібно було пройти ще й археологічну  практику в заповіднику «Ольвія».   На початку липня я ще не знала , чого саме чекати від цієї подорожі в с. Парутино  Миколаївської обл. Чесно кажучи,  спочатку думала, що буде не дуже цікаво. Через декілька тижнів переконалася,  що  ця поїздка була одна з найкращих у моєму житті.
Почалося все з того, що приїхавши  на територію заповідника , перед нами стала задача поставити табір на березі Дніпровського лиману  й знести всі речі з високого пагорба . Фізично було дуже важко, але  не дивлячись на деякі нюанси було весело. Місце для табору було просто чудове , кожен день ми милувалися прекрасним краєвидом, зустрічали  схід та захід сонця.
На практиці  в мене кардинально змінився розпорядок дня. Прокидатися прийшлося о 5:00 год. ранку, а о 6:00 ми всі дружно з піснею та лопатою в руках вирушали на розкоп.  Так склалося, що на одному об’єкті разом з нашою групою та студентами спец. культурологія працювали й німецькі студенти з Франкфурта-на-Майні.  Було надзвичайно цікаво спілкуватися з іноземними студентами  на англійській та німецькій мовах. Також вчили їх співати українські народні пісні.
На розкопі працювали всі злагоджено й наполегливо, допомагали один одному. В процесі роботи знаходили різні шматочки битої чорнолакової, ліпної, на гончарному крузі кераміки.  Я вірила, що обов’язково знайду щось цікаве ,тому в мене був стимул копати все далі.  Так одного чудового дня , я знайшла першу знахідку – кістяну фішку для голосування на виборах, а потім лощило.  Це була для мене велика радість.
У вихідні дні ми їздили на екскурсії до м. Миколаєва та м. Очакова. Відвідали чудові музеї, особливо мене вразив Музей флоту та судно будівництва та Краєзнавчий музей.  
Одним з незабутніх та найкращих, найсмішніших, найвеселіших, але також і найсумніших днів, бо закінчувалась  практика , було 27 липня – день посвячення у археологи.  Віктор Михайлович, Анатолій Леонідович та Георгій Дмитрович влаштували нам справжнє свято з подарунками та конкурсами.  Гостями були німецькі студенти, які також підготували пісенний номер. По закінченню нас чекала святкова вечеря.
  На останок хочу сказати, що в перекладі Ольвія означає щаслива. І це справді так . Самі , спочатку, того не розуміючи  , для нас  два тижні проведені на практиці були найщасливішими. Хто хоч раз побував в цьому античному місті, той закохається в нього на все життя.  Це надзвичайно загадковий, красивий куточок на Землі, який варто відвідати кожному! 

Автор: Сторожик О.

Комментариев нет:

Отправить комментарий